предавания контакти
 
20:20
20:55
21:30
22:35
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство
Традиции и обичаи: Лазарки в Етъра

  25-ата „Нощ на прилепите“ във Врачански Балкан
Вторник, 19 Октомври 2021 16:47
 

 


Тази година отбелязваме 25-ата инициатива "Нощ на прилепите" и 30-та годишнина от подписването на Споразумението за опазване популацията на Европейските видове прилепи. Обичайно в западните страни "Нощта на прилепите" се организира в последния уикенд на м. Август. По това време, обаче, в България учениците, които са основната група, към която е насочена кампанията, са все още във ваканция и поради тази причина инициативата е изместена за края на м.Септември или началото на м.Октомври.

Докато, обаче, отиваме да станем част от този празник, и заедно с децата да научим повече за тези прекрасни животни, ще спрем за малко по пътя, защото ще станем част от още едно добро дело. Ще оставим един черен лешояд във волиера във Врачанския Балкан. Птицата е от група за реинтродукция, докарана е през март 2021 година в спасителния център в Стара Загора. След прегледите е установено, че тя вече е в добро състояние и трябва да се върне във волиера, за да се адаптира. С надеждата скоро да бъде пусната на свобода.

 

  •  Георги Стоянов служител в фонд за дива флора и фауна

 

Тази волиера е съзлово съоръжение в процеса на интродукция във Врачанския Балкан. Намира се над село Долно Зилово. С нея работим повече от 12 години за белоглавите и за черните лешояди. Надяваме се този  черен лешояд, който закарахме днес да се адаптира добре и да заживее в природата.”

 

Всички се надяваме черният лешояд бързо да се адаптира и много скоро да лети във Врачанския Балкан. Време е вече да се отдадем изцяло на емоциите от инициативата - „Нощта на прилепите“, организирана от “Зелени Балкани” и Дирекция на природен парк Врачански Балкан. Тъй като тя е насочена основно към учениците, под формата на игра, домакините им показват нагледно колко трудно прилепите си намират храна през нощта и с колко много препядствия е нужно да се справят.

 

  • Поля Русева – специалист комуникации по проект „Натура 2000 в България – Нови хоризонти“

 

Имаме един прилеп, който е посредата. Той обаче е излезнал през нощта и не вижда добре. Прилепът е гладен. Тъй като, в нормално състояние, сърцето му  бие със 150-200 удара в минута. По време на улов на насекоми се ускорява на 400 удара. Той изразходва страшно много енергия, съответно има нужда и от много храна.”

 

Благодарение на еколокацията, прилепите си намират храна в тъмното. Когато прилепа издава звук, то се удря в нещо и се връща обратно, както казаха и организаторите – като вълна. Прилепа с хубавите си дълги уши, чува собствения си звук и си представя, визуализира картината пред себе си. И така той знае какво стои пред него и приблизително на какво разстояние.

Освен под формата на игри, за всички гости бяха проведени и много лекции, с основна цел запознаване с прилепите, техния живот, местата, където могат да бъдат намерени и много други....

 

  • Красимир Лаковски – лектор

Днес, както знаете, отбелязваме нощта на прилепите. По нашите геогравски ширени, прилепите летят основно през нощта, от там идва и името на мероприятието. Наименованието им у нас е това, но по света, те носят различни имена. Името при нас идва от стари суеверия, в които се твърди, че прилепът се заплитал или залепвал за косите на хората и от там прилеп-прилепвам.”

 

 

Прилепите са наричани по много различни начини в различните държави. В Сърбия името им е шиш-миш, което в превод е сляпа мишка.

Някъде са известни с името  нощен летец, освен това  кожан, летящи мишки и още много други имена, свързани с различните суеверия. Някои са наричани дори летящи лисици, а ето и защо....

 

  • Красимир Лаковски – лектор

Най-големият прилеп тежи килограм и половина и размахът на крилете му е колкото на орел. Този вид имат дълги муцуни, подобни на кучешки и от там те биват оприличавани на лисици.”

 

В света има 1 300- 1 400 вида прилепи. В България са около 33 , но това не е малко, защото в цяла Европа са общо 35 вида. В нашата страна, най-големите колонии са около 30-40 хиляди, основно през зимата. По света нещата стоят различни. В Тексас има пещера, в която се събират около милион , милион и половина прилепи!!!

 

  • Поля Русева – специалист комуникации по проект „Натура 2000 в България – Нови хоризонти“

Днес сме тук, за да отбележим 25тата нощ на прилепите. Прекарахме деня с деца от 3 училища от град Враца. Разказахме им защо са полезни прилепите и как помагат на нас хората. Благодарение на тях ние имаме хляб. Ако прилепите ги няма, планетата ще бъде превзета от насекоми.  Унищожавайки насекомите, помагат на селското стопанство.”

 

 Темата на прилепите винаги ще бъде актуална и интересна, най-вече заради своята загадъчност.

 

#Natura2000NewHorizons

 

 
 
 
 
програма